Podmínky chovnosti

25.08.2016 21:30

Prvním předpokladem toho, abyste měli doma chovného psa či fenu, je štěňátko s průkazem původu. Aby však štěňata dostala průkaz původu, musí oba rodiče splnit tzv. PODMÍNKY CHOVNOSTI. Ty se mohou u různých plemen lišit. Seznam podmínek, které musí splnit pes či fena německého ovčáka, uvádím v tomto článku.

U naprosté většiny plemen bývá jednou z podmínek chovnosti účast na výstavě či bonitaci, kde rozhodčí pro exteriér zvíře ohodnotí a rozhodne, zda splňuje kritéria pro dané plemeno (např. výška, správná stavba těla, korektní skus či plnochrupost, správné osrstění apod.). Díky tomuto požadavku je možné kontrolovat a v dalším chovu upevňovat správný výraz plemene a jedinci, kteří ze standardu vybočují, jsou z chovu vyřazeni. Více o standardu německého ovčáka najdete zde.

Další podmínkou mohou být různá veterinární vyšetření, a i tato se většinou u různých plemen liší. Jedná se především o kontrolu geneticky podmíněných chorob. U velkých plemen psů se často vyskytuje kloubní onemocnění, tzv. dysplazie ať již kyčelních či loketních kloubů, a německý ovčák tak má pro splnění podmínek chovnosti povinný RTG. Díky těmto předepsaným veterinárním kontrolám a vyšetřením se daří regulovat výskyt dědičných chorob, případně je možné jejich včasné odhalení a tedy i léčba.

Teprve po splnění všech podmínek pro zařazení do chovu je jedinec chovný a jeho potomci mají nárok na vystavení průkazu původu. Štěně s průkazem původu má všechny předpoklady k tomu, aby z něj vyrostl jedinec, odpovídající standardu daného plemene. Avšak sám tento průkaz původu není zárukou toho, že ze štěněte bude jednou také chovný pes či fena. Aby z takového štěňátka chovný jedinec byl, musí i on v dospělosti splnit všechny podmínky chovnosti!!!

Zde je tedy výčet všech podmínek, které musí splnit německý ovčák, aby byl zařazen do chovu, aby z něj byl tedy chovný jedinec a jeho štěňata tak měla také nárok na vystavení průkazů původu:

 

 1) VÝSTAVY

 Pes či fena se musí zúčastnit výstavy v jedné z níže jmenovaných tříd:

- výstavy pořádané ČKNO, německé a rakouské

- posouzené rozhodčími ČKNO, SV a SÚCHNO

- výstavní ocenění nejméně „dobrý“ dosažené ve třídě mladých, dospívajících či pracovních

Pro účely chovnosti se neuznávají výstavy Národní a Mezinárodní.

 

2) RTG

Po dovršení 12ti měsíců věku musí být zrentgenovány loketní i kýčelní klouby a snímek zaslán k posouzení na dysplazii, do průkazu původu pak musí být zapsán výsledek:

  * ČR – max. II. stupeň

  * SRN, Rakousko - výsledek „A“ (normal, fast normal, noch zugelassen)

Uznává se nejlepší hodnocení, za předpokladu, že jedinec není v žádné uznávané zemi vyřazen.

 

 3) Zkoušky z výkonu

 Německý ovčák jako plemeno služební musí splnit zkoušku z výkonu: 

  • ve všech druzích chovu je podmínkou složená všestranná zkouška nejméně I.stupně ZVV, SchH, IPO.
  • mimo zkoušky z ČR se uznávají i zkoušky uvedených druhů ze SRN, Rakouska a SR.
 

 

4) Bonitace  

Pro možnost zařazení do výběrového chovu je třeba absolvovat bonitaci, bez ní lze jedince použít pouze v chovu kontrolovaném. 

  • Importovaným jedincům se uznává bonitace SV a SR, pokud byli s platnou bonitací importováni.
  • Uznává se i bonitace provedená v SRN a Rakousku českým majitelem.

Jak vyplývá z výše uvedeného – v současné době existují u německých ovčáků dva druhy chovu. Pokud rodiče splnili podmínky pro účast na bonitaci a bonitace se úspěšně zúčastnili, jejich štěňata potom obdrží barevně odlišené průkazy původu a označení výběrový chov.

 

5) DNA

Jedinec musí mít pro chovnost odebrán vzorek krve pro určení identity (DNA) a tento záznam v PP.

 

Zdroj: https://www.sherak.cz/